Gde se pije najviše vina?

Gde se pije najviše vina?

Ukoliko ste mislili da ste baš vi pravi ljubitelj vina i da kad odete zajedno sa prijateljima u restoran Novi Sad pijete velike količine vina, znajte da niste ni blizu pravog potrošača. Verovali ili ne, vino se najviše pije u Vatikanu. Ne zna se da li ga pije samo sveštenstvo, gosti koji tamo dođu ilil se koristi za crkvene obrede ali je izračunato da svako unutar zidina ove državice kupi 55 litara vina godišnje.
Kalifornijski institut “The Wine Institute” se ogradio da su rezultati dobijeni na osnovu kupljenih količina vina, a ne provereno popijenih. Međutim to i ne treba da nas čudi s’obzirom da tu živi veoma malo ljudi, a da se praktično svakodnevno organizuju prijemi, ručkovi i večere za državnike i delegacije iz celog sveta. Predstavljamo vam listu 5 država u kojima se pije najviše vina.
1. Vatikan
Podatak kaže da u „gradu u gradu“ žive 832 duše koje prosečno troše 54,78 litara vina godišnje. Pored gostiju na prijemima, vino iz vatikanskih podruma svakodnevno troši i oko 2.500 radnika koji održavaju kompleks Vatikana, a koji zvanično tu ne žive već samo dolaze na posao.
2. Ostrvo Norfolk
Ovo ostrvce u Pacifiku, između Australije, Novog Zelanda i Nove Kaledonije, ima oko 2.300 stanovnika koji za godinu dana uspeju da popiju tačno 54 litre vina po glavi stanovnika. Legenda kaže da su ostrvljani ljubav prema vinu nasledili od prvih doseljenika, pobunjenih mornara sa broda „Bounty“, kojima alkohol nije bio mrzak, a gde je vino služeno uz svaku večeru.
3. Luksemburg
Država sa zvanično najvećim prihodima po glavi stanovnika, nalazi se i na visokom trećem mestu po ispijenom/kupljenom vinu, sa 52,46 litara.
4. Francuska
Prva država na ovom spisku koju ne možete biciklom da obiđete za jedan dan. Vino je u Francuskoj nacionalno piće, a rezultat od 45,7 litara po glavi Gala nešto slabiji nego prethodnih godina, ali i dalje u vrhu.
5. Italija
Nekada država koja je ubedljivo bila na prvom mestu dugi niz godina,sa neverovatnih 70 l vina po glavi stanovnika,dada se nalazi na 5.mestu sa 42,15 litara potrošnje vina po glavi. Kažu da je najveći krivac za ovako drastični pad primena sve strožijih zakona u saobraćaju!

Države koje se nalaze na drugoj polovini top 10 liste zemalja koje piju najviše vina su: Portugal, Švajcarska, Turska, Slovenija, Danska. Paradoks je da se među 10 najvećih
potrošača nisu našli Španija ili Argentina, gde je vino tradicionalno piće.

Naša država, uprkos sve većem broju dobrih domaćih vina i velikom broju uvoznih vina, je još uvek daleko ispod ovih zemalja, po broju popijenih litara vina po glavi stanovnika. Sačekaćemo doček 2014 godine pa ćemo videti da li ćemo u ovoj noći uspeti da popravimo prosek.