Kratak vodič nepisanih pravila za degustaciju vina – gledanje, njihanje, mirisanje, gutanje, grgljanje i pljuvanje…

Kratak vodič nepisanih pravila za degustaciju vina – gledanje, njihanje, mirisanje, gutanje, grgljanje i pljuvanje…

 

Bistro La Mer

 

Pozvani ste na degustaciju vina. Ali kako da se ponašate? Imate dve mogućnosti. Prva je da gledate ostale šta rade i sledite ih, što vam ne preporučujemo. Druga je da savladate nekoliko jednostavnih vinskih pravila.

 

Mnogi su mišljenja da ne treba posebna priprema za degustaciju vina. Podignite čašu, otpijte gutljaj i uživajte u ukusu. Treba samo da zapamtite miris i ukus.

 

Evo ipak nekoliko smernica i nepisanih pravila...

 

Potrebna vam je bar jedna čaša. Isperite je obavezno kada prelazite sa crnog na belo vino. Potrebni su vam i određeni uslovi. Faktori koji mogu da utiču na vaš nos i nepce, a da ne doživite vino onako kako bi trebalo su: raznorazni mirisi od kuvanja, parfema, losiona posle brijanja, miris duvana, pasta za zube, žvakaća guma, čokolada, čili, kari, ili ako probavate vino na otvorenom prostoru.

 

Da li se pitate šta znači kad neko njiše čašu, pa posmatra vino, pa ga mućka u ustima i “njuška”? Evo objašnjenja…

 

Gledanje – ako se vino posmatra naspram belog papira ili neke druge svetle pozadine, boja vina može da ukaže na sortu grožđa, poreklo i starost.

Njihanje - kada se zavrti vino u čaši, ono diše i oslobađa svoje arome, a način na koji se cedi dole niz zidove čase govori o sadržaju alkohola i starosti vina.

Mirisanje – kada se “gurne” nos u čašu prepoznaju se sve arome. Naravno ako ste iskusan znalac.

Gutanje – kada se uzme veliki gutljaj vina, dolazi do senzacije u ustima i na jeziku. Tako se analizira vino i prepoznaje ukus i tekstura.

Grgljanje - kada se u ustima mućka vino, dopire se do svih papila (kvržica čula na jeziku) i arome dopiru do dna grla.

Pljuvanje – ako se vino samo degustira, a ne ispija, sasvim je u redu ispljuniti gutljaj i čuvati čula izoštrenim za dalju degustaciju. Nije nepristojno da ispljunete gutljaj i pravi poznavaoci vas neće osuditi zbog toga. Neiskusni gutači na bogatim degustacijama se prepoznaju po pripitom osmehu i rumenim obrazima.

 

Posmatrajte bistrinu vina

Dobro vino ne sme biti zamagljeno i mutno. Mora biti čisto. Za crna vina je uobičajeno da ponekad izgledaju “uprljano” zbog nataloženog sredstva za bojenje, soli tartarata i tanina, ali to ne znači da je vino u lošem stanju. Kod belih vina se ponekad na dnu čaše mogu videti bezopasni providni kristali ili sitni mehurići.

 

Posmatrajte boju vina

Boja vina određuje način sazrevanja, starost, fermentaciju i kvalitet i to mnogo više kod crnih vina nego kod belih.

 

Uživajte u mirisu

O vinu se najviše saznaje njegovim mirisanjem. Mnogo više nego gledanjem ili otpijanjem, ali za to je potrebno mnogo iskustva. Određivanje arome, izvora arome, prepoznavanje tipične arome mladih i starijih vina, intenzitet mirisa su samo neki od faktora koje znaju da prepoznaju pravi poznavaoci.

 

Probajte vino

Gutljaj vina samo pomaže da pobliže odredite već stečene utiske.

 

I na kraju; vodite beleške i bodujte vina. Samo za vas. “So many wine, so little time!”

 

U narednom tekstu na blogu ćemo pisati o vokabularu profesionalnih degustatora. Pomoći ćemo vam da naučite da opišite vino; da li je harmonično, agresivno, baršunasto, prodorno, robusno, tromo, zaobljeno… Kao i da prepoznate arome i ukuse…

 

Pratite nas...

Vaš Bistro la Mer