Vino - rečnik pojmova

Vino - rečnik pojmova

Koliko puta vam se desilo da vam se u restoran Novi Sad pije vino, uzmete vinsku kartu i “belo” gledate u nju, zato što ništa ne razumete. Negde ste čuli da je vino suvo, kompaktno ili živahno, a ne znate o čemu je reč. Ovim tekstom objašnjavamo vam nekoliko uobičajenih pojmova, koji vam mogu pomoći da izaberete vino po vašm ukusu.

Aromatično: Pojam koji opisuje vino naglašenog mirisa; koristi se naročito za voćne i cvetne mirise. Za neke sorte belog grožđa takođe se kaže da su aromatične, zato što sadrže komponente jakih aroma.

Bogato: Opisuje vina koja nude pregršt ukusa, tekstura i drugih čulnih doživljaja.

Harmonično: Opisuje vina koja ne samo da su dobro uravnotežena, već i ostavljaju izuzetno otmen utisak. Pozitivna osobina.

Intenzivno: Obično se koristi za opisivanje intenziteta aroma i ukusa – na primer, koliko je jak miris limuna u vinu.

Izražajno: Opisuje vina sa izraženim i lako uočljivim karakteristikama; tim terminom se obično opisuju puniji, zaokruženiji stilovi vina.

Kompleksno, složeno: Vino koje ima brojne arome i ukuse.

Kompaktno: Termin za opisivanje vina koja daju utisak da su jaka, ali ne puna.
koncentrovano: Opisuje vina čije su arome ili ukusi zgusnuti, a ne razblaženi.

Mlitavo: Pežorativan termin za opisivanje vina previše mekih ukusa, koji su najčešće posledica nedostatka kiselosti ili tanina.

Nagorelo: Vino čije arome ili ukusi podsećaju na nagorelo drvo.

Oštro: Opisuje arome ili ukuse nezrelog voća. Termin se koristi i za vina koja imaju prevelik sadržaj kiseline.

Razblaženo: Opisuje vina čije su arome ili ukusi tanki i vodenasti, a ne koncentrovani; negativna osobina.

Srednje suvo: Termin označava vina koja su sasvim malo slatka.

Srednje slatko: Termin označava vina koja su slađa od srednje suvih vina, ali nisu potpuno slatka.

Suvo: Vino koje nije slatko. Reč suvo može da opiše i teksturu vina čiju grubost osećate u ustima, na primer, suva tekstura ili osećaj suvoće u ustima. Kada se koristi sama, reč suvo se odnosi isključivo na to da vino nije slatko.

Tusto, debelo: Opšti pojam za opisivanje vina koja su ili veoma puna ili veoma jaka.

Zbrkano: Vino nejasnog i zamućenog karaktera. Termin se može odnositi na izgled vina, njegove arome i ukuse, pa i na njegov opšti stil. Negativna osobina.

Živahno: Označava vino čije se osobine živo registruju svim čulima. Vino može izgledati jasno, ili imati jasne arome i ukuse; u oba slučaja, suprotan termin je zbrkano.